Uit den Ouden Doosch afl. 7: Cardiac Science Powerheart G3 AED

Het AED museum heeft enkele tientallen AED’s in bezit die inmiddels niet meer worden geproduceerd. De komende weken zullen we deze AED’s in willekeurige volgorde de revue laten passeren. Deze week aflevering 7: de Powerheart G3 AED van Cardiac Science.

De Cardiac Science Powerheart G3 AED, niet te verwarren met de oudere Cardiac Science Powerheart, bestond in 4 verschillende uitvoeringen:

  • Model 9300E: Cardiac Science Powerheart G3 halfautomaat
  • Model 9300A: Cardiac Science Powerheart G3 volautomaat
  • Model 9390E: Cardiac Science Powerheart G3 Plus halfautomaat
  • Model 9390A: Cardiac Science Powerheart G3 Plus volautomaat

De eerste 2 modellen 9300E en 9300A waren al langere tijd verkrijgbaar op de markt, deze zijn later aangevuld met de “Plus”-modellen 9390E en 9390A. Deze “Plus” versies bevatten ten opzichte van de “normale” Powerheart G3 meer uitgebreide teksten en een metronoom van 100 per minuut voor de juiste massagefrequentie.

Na het verschijnen van deze twee Plus-modellen zijn de twee normale modellen langzaam aan naar de achtergrond geraakt, er werden medio 2012 in Nederland vrijwel alleen nog Plus-versies van de Cardiac Science verkocht, dit overigens in tegenstelling tot sommige andere landen in Europa, zoals in Engeland, waar de standaardversie nog lang populairder bleef.

Cardiac Science Powerheart G3 uit het AED museum

In juli 2014 heeft Cardiac Science aangekondigd dat ze zouden stoppen met de verkoop van de Powerheart G3 AED’s in Europa. Enerzijds vanwege de introductie van de nieuwe Powerheart G5, anderzijds vanwege nieuwe EU-regelgeving (RoHS Directive – Restriction of Hazardous Substances ). De behuizing van de Powerheart G3 bevatte stoffen die in deze regelgeving binnen de EU verboden werden.

Buiten Europa is de verkoop van de Cardiac Science Powerheart G3 gewoon gecontinueerd, zoals blijkt uit de vele webwinkels die deze AED buiten Europa aanbieden. Ook uit persberichten van Cardiac Science zelf blijkt de Powerheart G3 nog steeds actueel. Ook accessoires voor de Powerheart G3 zijn nog steeds goed verkrijgbaar.

De laatste weken (april / mei 2019) vernemen wij overigens langs meerdere kanalen geruchten dat de Cardiac Science Powerheart G3 AED weer opnieuw in productie genomen zou worden voor de Europese markt, maar we hebben nog geen officiële berichten die dit bevestigen.

Er bestaat overigens nog een vijfde model van de Powerheart G3, de Cardiac Science Powerheart G3 Pro. Deze Cardiac Science Powerheart G3 Pro (modelnummer 9300P) is een AED die zeer weinig verkocht is in Nederland. het betreft als basis de Powerheart G3 met enkele extra’s, zoals een kleurenscherm, mogelijkheid tot ECG-monitoring en de mogelijkheid tot handmatige bediening (manual override).