Uit den Ouden Doosch afl. 8: De AED 7000 van M&B Electronics

Het AED museum heeft enkele tientallen AED’s in bezit die inmiddels niet meer worden geproduceerd. De komende weken zullen we deze AED’s in willekeurige volgorde de revue laten passeren. Deze week aflevering 8: de AED7000 M&B Electronics.

De AED7000 in groene uitvoering.

De AED 7000 was een AED van de Chinese fabrikant M&B Electronic Instruments Co. Ltd. uit Beijing. Deze AED is in de Nederlandse taal op de markt geïntroduceerd eind 2011.

De AED7000 werd beschreven als een no-nonsense AED die bekend stond om zijn lage verkoopprijs en lage onderhoudskosten. Op het moment van introductie was deze AED de eerste AED met een adviesprijs van minder dan  € 1000, en was met € 899 maar liefst € 250 goedkoper dan de laagste prijs tot dat moment. Buitenom de lage aanschafprijs waren ook de onderhoudskosten zeer laag, dit werd met name veroorzaakt door het feit dat bij aanschaf gelijk een tweede batterij werd meegeleverd.

Van december 2011 tot mei 2012 is de AED 7000 in Nederland geleverd in een gele kleur, vanaf mei 2012 is het uiterlijk veranderd in de kleur groen.

Ondanks het feit dat de AED 7000 scherp geprijsd was en technisch weinig problemen kende, is deze nooit in grote aantallen verkocht in Nederland. Eén van de redenen hiervoor was de introductie van een andere goedkope AED, de Telefunken Defibrillator. Maar ook de reputatie van “Made in China” heeft hier waarschijnlijk invloed op gehad.

Na een aantal wijzigingen in het importeurschap van de AED7000 is deze AED voor zover wij kunnen nagaan niet meer te koop in Nederland. Wel wordt deze AED nog sporadisch aangeboden in andere landen. De accessoires zijn overigens nog wel steeds te koop op de Nederlandse markt.