Uit den Ouden Doosch afl. 6: General Electric Responder AED

Het AED museum heeft enkele tientallen AED’s in bezit die inmiddels niet meer worden geproduceerd. De komende weken zullen we deze AED’s in willekeurige volgorde de revue laten passeren. Deze week aflevering 6: de GE Responder AED.

De GE Responder AED

De Responder AED van General Electric (GE) is een AED die reeds lange tijd beschikbaar is geweest op de Nederlandse markt. De eerste jaren werden deze AED’s met name verkocht door de bedrijven Danica en KP Medical, sinds 2005 met name in de AEDwinkel.nl.

De General Electric Responder AED werd geproduceerd door Cardiac Science. Klik hier voor meer informatie over de samenwerking tussen Cardiac Science en GE Healthcare die destijds in 2003 is gestart.

Belangrijke voordelen die de GE Responder had, zijn vrijwel hetzelfde als de voordelen die golden voor de Cardiac Science Powerheart G3: Deze AED had de mogelijkheid tot het synchroniseren van de schok in geval van een Supraventriculaire Tachycardie (SVT), en stond bekend om de lange levensduur van de batterij (gegarandeerd 4 jaar). Het voordeel van de GE Responder ten opzichte van de Powerheart G3 van Cardiac Science was de prijs, de GE was goedkoper dan de Cardiac Science AED’s. Een nadeel was de hoge prijs voor de batterijen voor zowel de Cardiac Science als de GE Responder.

De GE Responder was niet alleen technisch vrijwel gelijk aan de Cardiac Science Powerheart G3, ook de accessoires van GE en Cardiac Science (m.u.v. de batterij) waren onderling uitwisselbaar. Voor de Cardiac Science modellen van de Powerheart G3 was de gele batterij met type 9146 nodig, voor de GE Responder was dat de oranje batterij met type 9142, welke leverbaar was tot en met 2016. Deze batterijen waren overigens technisch gezien wellicht uitwisselbaar, maar Cardiac Science gaf aan dat hiermee de garantie op de AED zou vervallen.

Het typenummer van de GE Responder AED is de 2019198-115. Naast deze AED was er ook een GE Responder Pro verkrijgbaar, maar bij ons zijn hiervan geen exemplaren bekend in de Nederlandse taal.