Uit den Ouden Doosch afl. 5: Medtronic Physio-Control Lifepak 500 AED

Het AED museum heeft enkele tientallen AED’s in bezit die inmiddels niet meer worden geproduceerd. De komende weken zullen we deze AED’s in willekeurige volgorde de revue laten passeren. Deze week een echte klassieker in aflevering 5: de Lifepak 500 AED van Medtronic Physio-Control.

De Lifepak 500 (links) en Lifepak 500 DPS (rechts)

De Medtronic / Physio-Control Lifepak 500 AED (geel, links op de foto) was één van de eerste AED’s die op grote schaal werd verkocht. Deze AED is in 1997 op de markt verschenen, en de productie is op 26 januari 2007 stopgezet.
Medtronic Physio-Control heeft destijds aangegeven dat deze accessoires nog minimaal 7 jaar na stopzetting van de productie leverbaar zullen blijven. Op 31 januari 2015 is de Lifepak 500 AED officieel “end-of-life” verklaard. Gezien het grote aantal AED’s dat verkocht is, zijn accessoires voor de Lifepak 500 AED echter tot op heden nog steeds prima verkrijgbaar.

De naam “Lifepak” wordt dus geschreven met een k en niet met ck. Deze naam wordt door vele gebruikers en ook wel aanbieders van deze AED’s vaak ten onrechte gespeld als “Lifepack”.

Gezien de populariteit van de Lifepak 500 binnen de professionele markt, is de Lifepak 500 ook leverbaar geweest met oplaadbare batterijen, maar voor zover bekend is hier in Nederland minder vaak gebruik van gemaakt.

De Medtronic / Physio-Control Lifepak 500 DPS (zwart, rechts op de foto) is een bijzondere versie van de “standaard” Lifepak 500 AED. De afkorting DPS staat voor Defibrillator Public Safety. Deze versie gold als een speciale “robuuste” versie van de “normale” Lifepak 500. De 500 DPS was gekeurd volgens diverse militaire standaarden op basis van druk, schokken, trillingen, zout en acceleratie, en was geschikt voor regelmatig gebruik. Ook het uiterlijk is iets afwijkend: In plaats van de gele kleur van de Lifepak 500 is de DPS geheel in het zwart uitgevoerd.

Deze Lifepak 500 DPS was een vrij zeldzaam model. Het exemplaar dat in het bezit is van het AED Museum, heeft jarenlang dienst gedaan als AED op de Vlissingse stranden, vanwege de bijzondere robuuste eigenschappen tegen met name het zoute water en zand.

Zowel de Lifepak 500 als de Lifepak 500 DPS zijn opgevolgd door de Physio-Control Lifepak 1000 AED, die sinds eind 2006 verkrijgbaar is.