Ierse inspectie haalt doorgestarte Telefunken AED van de markt

De Health Products Regulatory Authority in Ierland (HPRA) waarschuwt voor de Telefunken AED. In een Priority 2 Warning welke is uitgegeven op 4 april 2019 blijkt dat het CE-certificaat van de Telefunken Defibrillator in juli 2016 in de hold was gezet en vervolgens in april 2017 was ingetrokken.

De HPRA adviseert géén gebruik meer te maken van de Telefunken AED en accessoires en roept mensen op om bekendheid te geven aan deze waarschuwing. Zie hier de Safety Notice Medical Devices van 4 april 2019 over de Telefunken AED >>

Defiteq International BV, de Nederlandse fabrikant van de Telefunken AED, was eerder in 2013 al failliet gegaan >>

Vreemd genoeg maakte Defiteq International BV een doorstart met exact dezelfde naam, maar onder een nieuw KvK-nummer. Enige tijd later ontvingen wij berichten dat er in sommige landen binnen de EU, waaronder Ierland, weer Telefunken AED’s werden verkocht, zie ook dit blogbericht van enkele weken geleden.

Saillant detail is overigens dat er ook in Nederland de afgelopen jaren meerdere meldingen over onbetrouwbare Telefunken AED’s zijn ingediend bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, maar dat deze, na raadpleging van de fabrikant zelf (!) in september 2015 door de IGZ nog “onvoldoende aanleiding gaven om zelf nader onderzoek uit te voeren“… Zie hieronder de brief van destijds:

Op dit moment worden er ook in Nederland blijkbaar nog Telefunken AED’s en accessoires aangeboden, zoals blijkt uit een zoekopdracht op Bol.com.
Het is ons niet bekend wat de positie van deze aanbieder momenteel is en of deze de verkoop ook zal gaan staken.