Uit den Ouden Doosch afl. 3: Telefunken Defibrillator

Het AED museum heeft enkele tientallen AED’s in bezit die inmiddels niet meer worden geproduceerd. De komende weken zullen we deze AED’s in willekeurige volgorde de revue laten passeren. Deze week aflevering 3: de Telefunken Defibrillator.

In november 2011 is de Telefunken Defibrillator voor het eerst in een demonstratiemodel gepresenteerd in Nederland. Deze AED, die in eerste instantie HeartReset zou heten, werd op die dag gepresenteerd als de Telefunken HeartReset AED. Tijdens de officiële introductie in 2012 is de naam HeartReset uit de naam verdwenen, en wordt gesproken over de Telefunken Defibrillator of de Telefunken AED.

De Telefunken Defibrillator was de eerste echte Nederlandse AED. Het Nederlandse merk Philips is weliswaar een grote speler op de AED-markt, maar deze AED’s worden elders geproduceerd. De Telefunken werd daadwerkelijk in Eindhoven geassembleerd, en kon dus een echt Nederlandse AED genoemd worden.

Op 13 juli 2012 zijn de eerste Telefunken Defibrillators op de markt verschenen. De Telefunken was sinds de introductie gelijk een populaire AED. Dat werd niet alleen veroorzaakt door de lage prijs, maar ook door de redelijke specificaties. De Telefunken Defibrillator is in eerste instantie als halfautomaat op de markt verschenen, dit betreft type HR1. Later in 2012 werd ook een volautomatische versie geïntroduceerd, model FA1.

Helaas was de Telefunken Defibrillator geen lang leven beschoren. Na een periode met technische problemen en betalingsproblemen is op 24 december 2013 het faillissement uitgesproken van de fabrikant, Defiteq International uit Eindhoven. Ook na het faillissement bleek er nog steeds sprake van technische problemen rondom de Telefunken AED.

Vreemd genoeg duiken hier en daar anno 2019 in Europa nog Telefunken Defibrillators op in de markt, het is ons onbekend of dit recente modellen zijn of speciale “gerefurbished” modellen.

Update 4 april 2019: In Ierland heeft de Health Products Regulatory Authority HPRA een Klasse 2 waarschuwing uitgegeven voor de Telefunken AED, waaruit blijkt dat het CE-certificaat in juli 2016 al op hold was gezet en in april 2017 is ingetrokken. Ze adviseren géén gebruik meer te maken van de Telefunken AED en Telefunken accessoires: zie deze link.