Uit den Ouden Doosch afl. 4: Access AED

Het AED museum heeft enkele tientallen AED’s in bezit die inmiddels niet meer worden geproduceerd. De komende weken zullen we deze AED’s in willekeurige volgorde de revue laten passeren. Deze week aflevering 4: de AED van Access Cardiosystems.

De Access AED is in het verleden enige tijd aangeboden in Nederland door het bedrijf HCS Cardio. Deze kleine AED is in 2000 op de markt gekomen en was destijds al een opvallende verschijning door de compacte afmetingen. Wereldwijd zijn er naar schatting meer dan 15.000 exemplaren van de Access AED verkocht.

De producent van de Access AED, Access Cardiosystems, heeft twee verschillende modellen uitgebracht: de Access AED en de Access ALS. Over dit laatste model is helaas weinig informatie bekend. De Access AED was qua specificaties zeker geen slechte AED: ECG-weergave op een LCD scherm, escalating energie tot 360 J, en bijzonder kleine afmetingen (7,6 x 18,5 x 10,9 cm) met een gewicht van 1,3 KG.

Helaas hebben deze specificaties niet geleid tot een betrouwbare AED…

Deze AED is namelijk door de FDA van de markt gehaald vanwege een Klasse I recall in november 2004, de hoogste classificatie en ernstigste vorm van recall. Door een fout op het moederboard was het mogelijk dat deze AED geen schok zou geven als het nodig zou zijn, en tevens waren er problemen met de aan/uit knop die niet meer zou functioneren, waardoor het onmogelijk zou worden om een schok toe te dienen.

Veel AED’s zijn inderdaad daadwerkelijk actief van de markt gehaald, maar hier en daar zwerven er nog wat exemplaren rond, waarvan er één beland is in ons AED museum!