Uit den Ouden Doosch afl. 2: WelchAllyn AED10

Het AED museum heeft enkele tientallen AED’s in bezit die inmiddels niet meer worden geproduceerd. De komende weken zullen we deze AED’s in willekeurige volgorde de revue laten passeren. Deze week aflevering 2: de WelchAllyn AED10.

WelchAllyn was en is een bekend merk bij huisartsen. WelchAllyn heeft twee types AED’s op de markt gebracht: de AED10 en de AED20. De AED20 was een zeer zeldzaam verschijnsel, maar de WelchAllyn AED10 was een vrij veel verkochte AED, waarvan er in Nederland naar schatting vele honderden zijn verkocht. De WelchAllyn AED10 is overigens ook verkrijgbaar geweest als de PIC10 en als de MRL JumpStart AED, maar zover bekend bij onze redactie, niet in Nederland.

Helaas kende de AED10 van WelchAllyn een reeks van technische problemen en recalls, waardoor deze AED sinds april 2009 niet leverbaar is geweest. In november 2009 is de produktie weer opgestart, maar nu niet meer in de fabrieken van WelchAllyn zelf, maar in de fabrieken van Zoll, een andere medische fabrikant van AED’s.

In november 2010 kwam het bericht dat de produktie van de WelchAllyn AED10 voor de Amerikaanse markt werd gestopt en in februari 2011 werd een algehele stopzetting van de produktie bekend gemaakt.

Sinds 1 januari 2014 biedt WelchAllyn geen reparatie-ondersteuning meer voor de WelchAllyn AED10. Ook de bevoorrading van accessoires zoals batterijen en elektroden is sindsdien gestopt.