Uit den Ouden Doosch afl. 1: Philips/Laerdal Heartstart FR2

Het AED museum heeft enkele tientallen AED’s in bezit die inmiddels niet meer worden geproduceerd. De komende weken zullen we deze AED’s in willekeurige volgorde de revue laten passeren. Deze week aflevering 1: de Philips / Laerdal Haertstart FR2.

De verkoop van Nederlandstalige Philips Heartstart FR2 AED’s, ook bekend als Laerdal Heartstart FR2 AED, is in september 2009 gestopt. De FR2 was voornamelijk bedoeld voor gebruik in de professionele markt en voor intensief gebruik. De FR2 was al sinds het jaar 2000 in productie.

Na het stopzetten van de productie op 18 mei 2009, en de melding dat ook Nederlandstalige FR2 AED’s niet meer leverbaar waren in september 2009, was het wachten op de komst van de Philips Heartstart FR3. Deze AED liet echter langer op zich wachten, vandaar dat Philips adviseerde aan klanten om over te stappen op de Heartstart FRx. Voor klanten die gebruik wilde blijven maken van het ECG-scherm was de FRx echter niet geschikt. Om die reden zijn er gedurende lange tijd nog vele units, met name in de VS, “refurbished” en als tweedehands AED op de markt aangeboden.

Met de komst van de Heartstart FR3 is de FR2 definitief vervangen.

De modellen Heartstart FR2 en Heartstart FR2+ worden vaak door elkaar gebruikt, maar de FR2+is een uitgebreidere versie van de FR2.

Modellen FR2+:

  • M3861A – Display met alleen tekst
  • M3860A – Display met ECG-weergave

Op het moment van schrijven zijn accessoires voor de Heartstart FR2 overigens nog steeds leverbaar. De kans bestaat dat je deze AED ook nog wel ergens “in het wild” kunt tegenkomen