Zijn wij Nederlanders goed in reanimeren? Nee!

“Leven in een groep kan het verschil uitmaken tussen leven en dood”

Dat is de veronderstelling die gisteren door NPO programma “Het Instituut” in levende lijve getest werd. Tijdens dit programma worden honderd mensen een week lang opgesloten in een voormalige kazerne. Contact met de buitenwereld is er nauwelijks en daarnaast krijgen alle proefpersonen dezelfde behandeling, denk hierbij aan kleding, voedsel en de slaapplaats. Een week lang worden zij onderworpen aan verschillende onderzoeken en experimenten. In de uitzending van gisteren werd aan 70 van deze proefpersonen gevraagd oefenpop “Harry” te reanimeren. Helaas pakten dit niet helemaal uit zoals gehoopt en kwam Harry in vele gevallen zelfs eerder te overlijden… Van compleet gebroken ribbenkasten, tot borstcompressies in de buik, we hebben van alles voorbij zien komen. En dat is toch best schrikbarend. De conclusie van het onderzoek was dan helaas ook: “Zijn wij Nederlanders goed in reanimeren? Nee! ”. Slechts 6 van de 70 personen wist wat er gedaan moest worden. Dat is nog geen 10%.

Het belang is groot

Volgens het Rode Kruis krijgen 300 Nederlanders per week een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Een aanzienlijk deel van deze mensen zou gered kunnen worden door voorbijgangers, maar natuurlijk alleen door voorbijgangers die weten hoe ze moeten reanimeren. Het liefst in combinatie met het gebruik van een AED. Een AED vergroot namelijk de overlevingskans aanzienlijk. Zeker wanneer deze ingezet wordt binnen de eerste 6 minuten na de hartstilstand. Heeft u een AED of overweegt u er een aan te schaffen? Hang hem dan buiten, in een daarvoor geschikte kast, op een toegankelijke plek. Bijvoorbeeld aan de muur van uw sportclub, restaurant, bioscoop of winkel. Op deze manier kunnen er echt meer levens gered worden! Een AED geeft namelijk niet alleen een noodzakelijke schok af, maar vertelt ook exact wat er gedaan moet worden tijdens een reanimatie. Het apparaat helpt hulpverleners die er geen idee van hebben wat ze tijdens een noodgeval zouden moeten doen.

Te veel kennis bestaat niet

Dit betekent niet dat een reanimatiecursus overbodig is! Hoe meer kennis hoe beter, de kwaliteit van de reanimatie stijgt hierdoor behoorlijk. En wordt waarschijnlijk ook een stuk minder pijnlijk zonder compleet gebroken ribbenkast…Kortom, vergroot uw kennis en zorg ervoor dat AED’s toegankelijk zijn voor iedereen. Zo kunnen we met z’n allen steeds meer en meer van deze 300 Nederlanders per week redden. En dat is een mooi streven! Klik hier om de uitzending online terug te kijken.