Niet-reanimerenpenning: Wat betekent dat voor hulpverleners?

De afgelopen tijd heeft de media behoorlijk wat aandacht besteed aan het al dan niet dragen van een niet- reanimatiepenning.  Deze aandacht kwam voort uit een kwestie waarbij een agente een slachtoffer succesvol gereanimeerd had. Achteraf bleek echter dat het slachtoffer een reanimeer-mij-niet ketting droeg. Ondanks de penning, was het slachtoffer haar naderhand toch erg dankbaar.

Het dragen van een niet-reanimerenpenning is ieder zijn goed recht. Een dergelijke penning is rechtsgeldig en professionele hulpverleners zijn verplicht deze verklaring te volgen. Mits zij de penning zien en dat maakt het verhaal direct wat ingewikkelder. Dit betekent namelijk dat wanneer een reanimeer-mij-niet penning tijdens een reanimatie gevonden wordt, er gestopt dient te worden. De wettelijke verklaring van het slachtoffer dient namelijk ten alle tijden opgedragen te worden.

Wat doet dit met professionele hulpverleners? Hoewel het verzoek gehoorzaamt dient te worden, blijkt dit in sommige gevallen erg lastig te zijn. Laat je iemand echt gaan, waarvan je het idee hebt dat de reanimatie echt kans heeft? En wat doe je te midden van een menigte, wanneer omstanders in paniek zijn? Hoe leg je aan deze mensen op zo een ingrijpend moment uit dat je iemand laat doodgaan?

Dit zijn moeilijke situaties, waarin hulpverleners behoorlijk wat voor hun kiezen krijgen. Hoewel de wil van het slachtoffer natuurlijk wet is, lijkt het in sommige gevallen makkelijker om een oogje toe te knijpen. Een penning valt nou eenmaal snel achter iemand zijn nek en tja dan is het toch erg lastig op te merken. Toch? Je bent immers niet voor niets hulpverlener geworden en je instinct om levens te redden is nou eenmaal erg groot. Daarnaast weet je ook precies hoe je moet handelen. Dit alles maakt het er niet makkelijker op.

Uiteraard is dit tegen de wettelijke regelgeving in en kun je als hulpverleners best wat te verduren krijgen als je je niet aan de regels houdt. Regels zijn er niet voor niets en iedereen dient zich hier aan te houden. Wettelijk gezien is dit natuurlijk ook geheel terecht, maar emotioneel gezien ligt dit net wat genuanceerder. Het leven is niet altijd zwart/wit en dat geldt ook voor de dood.