Reanimatiepoppen vergelijk op basis van feedbackmechanisme

Waarom trainen met reanimatiefeedback?

Tegenwoordig bestaan er verschillende reanimatiepoppen die cursisten van feedback voorzien tijdens een training. Sommige van deze poppen geven een basis feedback, maar er zijn ook poppen die juist zeer uitgebreide feedback verstrekken. Tijdens het ERC congres, wat in oktober 2015 heeft plaatsgevonden, is het belang van het trainen met feedback devices benadrukt. We merken nu dat fabrikanten van reanimatiepoppen deze adviezen verwerken in hun producten. Dit deden ze natuurlijk al enige tijd, maar tegenwoordig is juist de verbetering en modernisering van deze bestaande feedbackmechanisme de vernieuwing. Uitgebreide reanimatiefeedback zorgt er namelijk niet alleen voor dat de vaardigheden van de cursist verbeterd worden, maar ook dat deze beter behouden worden. Bewezen is dat het trainen met feedback er voor zorgt dat de aangeleerde reanimatietechnieken tijdens een noodgeval accurater toegepast worden. Hierdoor kan er tijdens de cruciale minuten voordat de professionele hulpverleners ter plaatse zijn, een groot verschil gemaakt worden door de burgerhulpverlener. Het trainen met reanimatiefeedback zorgt er dus voor dat het slachtoffer een grotere overlevingskans heeft!
Dit betekent natuurlijk niet dat het trainen met oefenpoppen zonder feedback geen plaats meer verdiend in een reanimatiecursus. Blind trainen kan perfect gebruikt worden om te controleren of de cursist inderdaad de aanwijzingen van de feedback heeft begrepen en deze dus ook zelfstandig opvolgt en toepast. Reanimatiepoppen zonder feedback zijn dus een prima controlemiddel.

Nu het duidelijk zou moeten zijn dat het trainen met feedback aan te bevelen is, is een logische vraag wat deze feedback dan precies inhoud? Feedbackmechanisme maken het mogelijk voor leerlingen om een duidelijke terugkoppeling te krijgen over hoe zij hun prestaties direct kunnen verbeteren. Verschillende waardes kunnen gemeten worden, zoals bijvoorbeeld de compressie diepte, compressie snelheid, juiste positioneren van de handen, het volledig loslaten van de borstkas en het toedienen van een juiste beademing.

Het kan soms moeilijk zijn om tussen alle verkrijgbare reanimatiepoppen een juiste en weloverwogen keuze te maken. Welke pop sluit er het beste aan op uw wensen? En hoe weet u zeker dat u de juiste pop kiest voor uw situatie? Welke pop geeft op welke onderdelen feedback? Allemaal logische vragen, die wij vaak te horen krijgen van onze klanten. Om uw keuze tussen het ruime aanbod te vereenvoudigen vindt u hieronder informatie over verschillende poppen van diverse merken met uiteenlopende feedback opties.

Prestan

Prestan
Prestan ingebouwde feedbackmodule

De Prestan reanimatiepop is een levensechte volwassen torso, verkrijgbaar in verschillende huidskleuren. De huid is gemaakt van elastomeer en is hierdoor vuilafstotend waardoor de pop langer zijn visuele kwaliteiten behoudt. Feedback wordt gegeven door middel van een ingebouwde monitor die gekleurde lampjes bevat. Deze lampjes geven informatie over de compressiediepte- en frequentie. Een rood lampje zal gaan branden wanneer er minder dan 60 compressies per minuut toegediend worden. Wanneer de cursist bijna de juiste hoeveelheid compressies per minuut geeft zal een oranje lampje oplichten. Bij de juiste frequentie zullen 2 groene lampjes gaan branden. Wordt te cursist te enthousiast? Dan zal er bij een te hoge compressiefrequentie een oranje lampje gaan knipperen.