Slecht onderhoud maakt AED’s onbetrouwbaar

9 januari 2016 stonden de kranten vol met berichten rond het slechte onderhoud van veel AED’s. Eigenaren van AED’s vergeten vaak het onderhoud waardoor deze niet inzetbaar is. Terwijl het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. Tijdig vervangen van elektroden en batterij zorgt ervoor dat uw AED blijft werken.

Welke checks kunt u zelf doen?

Zet de AED aan om te luisteren naar de instructies. U zal nooit zomaar een schok krijgen van het apparaat. Inschakelen is volkomen veilig. De AED gaat praten: start het apparaat met instructies om het slachtoffer te helpen? Zet het dan weer uit door nogmaals (lang) op de aan/uit knop te drukken. Als er geen foutmelding uitgesproken wordt door het apparaat dan is alles in orde. Het groene vinkje/ledlampje/bolletje van de statusindicator zal weer gaan branden of knipperen. Is er iets afwijkend? Neem contact met ons op voor advies (tel. 0118-620074).

Op de elektrodenset staat een houdbaarheidsdatum. Houd deze in de gaten en vervang de elektroden op tijd. Denkt u ook aan de kinderelektroden? Op de batterij kan een productiedatum staan, of een uiterlijke houdbaarheidsdatum. Omdat dit nog wel eens onduidelijkheid geeft kunt u het best op de zelftest van de AED af gaan. Zodra het toestel aangeeft dat er een lage batterijspanning is dan is het direct tijd om de batterij te vervangen. Er is dan nog een klein beetje restcapaciteit voor een inzet, maar houd er rekening mee dat dit niet veel zal zijn. Wilt u dit moment vóór zijn? Vraag dan informatie bij de productspecialist om vast te stellen wanneer het voor u het optimale moment van vervangen is.

Er zijn verschillende partijen die het onderhoud van de AED voor u uit handen kunnen nemen. Een goede onderhoudsservice zal het onderhoudsmoment beter kunnen plannen en zal uitgebreider kunnen testen.

Klik op de afbeelding om naar het artikel te gaan.

AD printscreen