Gratis elektroden en batterij na een AED inzet

Medisol, leverancier van onder andere Automatische Externe Defibrillators (AED’s), gaat elektroden en batterijen na inzet van een AED gratis verstrekken aan de eigenaar. Dat voorkomt dat discussie ontstaat over gebruik van een AED en dat eigenaars opdraaien voor de kosten, meldt de leverancier.

Als iemand een hartstilstand heeft, mag op dat moment geen discussie of twijfel ontstaan over gebruik van een AED, is het standpunt van Medisol. Iedere seconde telt, is ook de boodschap van de Hartstichting. De kans op overleving wordt met de minuut minder, en de kans op schade aan de hersenen neemt snel toe. In de praktijk blijkt dat eigenaren van een AED vanwege deze kosten terughoudend zijn met het inzetten van de AED. Uit eigen onderzoek van Medisol blijkt dat instanties of gemeenten incidenteel de kosten vergoeden. Vanaf 1 januari dit jaar worden de kosten betaald door de zorgverzekeraar van het slachtoffer, maar dat gaat ten koste van het eigen risico.

elektrodenenbatterij

Medisol vindt deze situatie moreel niet verantwoord. “De kosten mogen geen drempel zijn om een AED te gebruiken en een leven te redden”, stelt directeur Pieter Joziasse.

“We willen niet dat de AED-eigenaar bij het slachtoffer of diens familie navraag moet doen welke zorgverzekering men heeft. Zéker niet als het slachtoffer de hartstilstand niet heeft overleefd. Er mag geen discussie zijn over de kosten. Daarom gaan wij eigenaren, na gebruik van een AED, gratis elektroden en batterijen verstrekken. We hopen met deze stap andere fabrikanten aan te sporen om hetzelfde te gaan doen.”

Een AED is een draagbaar apparaat waarmee een elektrische schok wordt gegeven aan iemand met een hartstilstand. Dat gebeurt via elektroden die op de borst van de persoon worden geplakt. De schok kan de hartslag weer op gang brengen. Als een AED is gebruikt, moeten de elektroden en de batterij worden vervangen. De kosten daarvoor, die tussen veertig en vijfhonderd euro kunnen bedragen, komen voor rekening van de eigenaar van de AED.

Het gaat hier om klanten die hun AED gekocht hebben bij Medisol BV, AEDwinkel.nl en AEDshop.nl of AED’s die elders zijn gekocht bij een onderhoudscontract hebben bij Medisol BV.
Meer informatie en voorwaarden