AED vergoeding zorgverzekering werkt niet

In een eerder bericht gaven wij aan dat de zorgverzekering de onderhoudskosten na een AED inzet vergoed vanuit de basisverzekering. Dat is een mooie ontwikkeling. Helaas valt dit wel onder het eigen risico. Wij hebben ons nog eens verdiept in de regeling en naar onze mening werkt het niet zoals het is bedoeld.

Praktijk:
Iemand wordt gereanimeerd met de inzet van een AED van de plaatselijke sportclub. De sportclub wil zo snel mogelijk dat z’n AED gebruiksklaar is en schiet de elektroden en batterij voor. Binnen de sportclub ontstaat de discussie of er een factuur moet worden gestuurd naar het slachtoffer. Men weet dat dit verzekerd is, maar dit kan alleen via de verzekering van het slachtoffer. De familie van het slachtoffer wordt benaderd voor de vergoeding. Bij thuiskomst van het slachtoffer uit het ziekenhuis wordt de rekening bij de zorgverzekeraar ingediend en betaald. Dan blijkt dat het onder het eigen risico valt en dus moet het slachtoffer zelf betalen.

Bij navraag bij enkele klanten van ons blijkt dat de drempel om bij het slachtoffer om een vergoeding te vragen erg groot is. En als het slachtoffer de reanimatie niet heeft overleefd is er zelfs een nog groter bezwaar om de familie te benaderen.

Waarom vergoedt Medisol de kosten:
De conclusie is dus dat het goede initiatief om de vergoeding van het gebruik van de AED in de basisverzekering op te nemen in de praktijk niet werkt. Omdat de kosten geen drempel mogen vormen voor het gebruik van een AED vergoedt Medisol de elektroden en batterij. Lees meer via deze link.

Wij hebben contact opgenomen met zorgverzekeraars, onder andere Achmea, Ohra, CZ, Independer, VGZ, Menzis en Univé. Niemand kon ons duidelijkheid geven: hoe krijgt de eigenaar van de AED met goed fatsoen zijn geld terug voor de gemaakte kosten?