Waarom hebben AED elektroden een verloopdatum?

blogbanner-houdbaarheid-aed-uni

Wanneer u in het bezit bent van een AED, dan heeft u vast gemerkt dat de elektroden van uw AED een beperkte houdbaarheid hebben. Maar, waarom hebben AED  elektroden een verloopdatum? De functie van elektroden bij een AED De elektroden van een AED worden gebruikt voor twee hoofdfuncties. Met de elektroden meet de AED het hartritme om te beoordelen of een levensreddende schok noodzakelijk is. Wanneer de AED een schokbaar ritme detecteert, geeft de AED een therapeutische schok door dezelfde elektroden. Om deze functies goed te kunnen uitvoeren is goed contact met de huid van opperst belang. AED elektroden gebruiken een plakkende en geleidende gel Om het contact tussen de elektroden en de huid tot stand te kunnen brengen worden de AED elektroden bij productie uitgerust met een gel die niet alleen goed plakt, maar ook goed stroom geleidt. Deze gel kan met verloop van tijd in de verpakking enigszins uitdrogen waardoor de chemische samenstelling van de gel verandert. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat de geleiding minder wordt. Door een vermindering van de kwaliteit van het signaal kan de AED de analyse minder goed uitvoeren. Bovendien kunnen de elektroden minder goed gaan plakken. Dat heeft vooral zijn effect wanneer borstcompressies worden uitgevoerd met de opgeplakte elektroden: ze kunnen lostrekken van de huid of verschuiven. Dit alles kan ertoe leiden dat de kans kleiner wordt dat de AED zijn therapeutische schok goed kan afgeven en neemt de levensreddende functie af. De oplossing Door het veranderen van de chemische samenstelling van de gel na verloop van tijd kan de fabrikant de kwaliteit slechts voor een bepaalde termijn na productie van de elektrodenpads garanderen. Daarom heeft men een uiterste houdbaarheidsdatum aan de elektroden verbonden. De houdbaarheid kan per merk en type pad verschillen en varieert tussen 12 en 60 maanden. In de periodieke controle van de AED moet de controle en eventuele vervanging van de elektrodenpads worden meegenomen. Handige links: – hoe check ik de houdbaarheid van mijn AED elektroden? Ga naar AED checklist https://www.aedwinkel.nl/controle– winkelen op de juiste elektroden voor uw AED en uitleg over hoe u deze vervangt. https://www.aedwinkel.nl/accessoires/aed-elektroden.html