Revolutionaire nieuwe AED op komst

AMTF2013

Aanstaande maandag zal tijdens de openingsdag van AMTF2013 (Asian Medical Trade Fair) in Shanghai een nieuwe AED gepresenteerd worden. Het bedrijf SoliMed uit India heeft een Automatische Externe Defibrillator ontwikkeld die draadloos kan worden gebruikt op een slachtoffer. Het bedrijf is sinds 2007 bezig met testen van deze techniek. Middels een geavanceerd systeem dat deels is gebaseerd op nanotechnologie, kan de AED draadloos verbinding maken met de borstkas van het slachtoffer. De maximale werkzame afstand is op dit moment 3 meter, mogelijk kan deze afstand in de toekomst worden verlengd tot meer dan 30 meter.

Nanotechnologie

Bij normale AED’s wordt een condensator gebruikt om een stroom op te wekken, die uiteindelijk via elektroden op de borstkas van de patiënt de schok doorgeven. Bij deze nieuwe techniek wordt de condensator gebruikt om een elektromagnetisch veld op te wekken in de omgeving van het apparaat. Door specifieke toepassing van nanotechnologie wordt dit elektromagnetisch veld bij het bereiken van de patiënt omgezet in effectieve stroom. Voor zover bekend is dit de eerste keer dat nanotechnologie praktisch wordt toegepast in medische apparatuur.

Tegenslag

Het bedrijf, dat veel ervaring heeft in het ontwikkelen van medische technologie, heeft veel problemen gehad met de ontwikkeling van deze nieuwe AED. Zo hebben ze in de testfase in 2009 in New Delhi problemen gehad met het afgeven van schokken op afstand. Een patiënt in een voorbij rijdende ambulance kreeg hierdoor onnodig een schok. Daarnaast waren de schokgolven gevaarlijk voor de mensen met een ICD (Implanteerbare Cardioverter Defibrillator). Na deze incidenten is het bedrijf SoliMed terug gegaan naar de tekentafel en heeft de AED volledig opnieuw ontwikkeld. Na een vertraging van 3 jaar is het nu eindelijk zo ver. Tegelijk heeft het bedrijf een FDA (Food and Drug Administration) approval gestart middels een zogenaamde 510(k) procedure om deze AED ook te mogen introduceren op de Amerikaanse markt. Naar verwachting zullen de eerste AED’s uit India rond de kerst beschikbaar zijn op de Europese markt. Meer nieuws volgt aanstaande maandag, dan hopen we nadere specificaties en de eerste foto’s van het prototype te kunnen tonen.