Momenteel weer veel AED’s in storing door kou: Belangrijk bericht voor AED eigenaren!

Het is ieder jaar een terugkerend fenomeen: Zodra de winter haar intrede doet, gaan er overal in het land AED’s in storing. In dit artikel leest u waarom, en wat u er aan kunt doen om dit te voorkomen.

Afgelopen week was het weer raak: vele AEDs die in storing gingen door elektroden die bevroren zijn geweest of door een lage accuspanning. Oorzaak: Nog steeds worden veel AEDs in een onverwarmde buitenkast geplaatst. Evenals vorige jaren, proberen we steeds opnieuw onze klanten er van te overtuigen dat een AED beslist niet buiten opgehangen kan worden in een AED kast die niet is voorzien van een verwarming! Om u een indruk te geven van wat wij soms tegenkomen, hier enkele voorbeelden:Heartsine Samaritan PAD vorst Cardiac Science vorst Zoll AED Plus vorst

De afgelopen jaren is hier steeds verwarring over ontstaan, en dit werd mede veroorzaakt door het feit dat enkele leveranciers van AEDs lang hebben beweerd dat “hun” AED prima tegen vorst zou kunnen. Helaas hebben de afgelopen strenge winters anders uitgewezen. De meeste AEDs kunnen op zich prima tegen vorst, het probleem zit ‘m in 2 essentiële onderdelen: De elektroden en de batterij.

  • Elektroden bevatten een speciale laag die de stroom moet geleiden door de huid heen: Deze laag is zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen, en moet daarom altijd vorstvrij blijven. Ook als de elektroden na een vorstperiode weer op temperatuur komen, kan de functionaliteit van de elektroden inmiddels verstoord zijn. De elektroden blijven dan beschadigd, terwijl er uiterlijk niets aan te zien is!
  • Alle AEDs die momenteel verkrijgbaar zijn worden standaard geleverd met een Lithiumbatterij. Dit type batterij heeft een hoge capaciteit, blijft gedurende een lange periode op spanning, maar kan helaas erg slecht tegen vorst. Vergelijk het met de batterij van een mobiele telefoon, die is ook van het zelfde type, en erg gevoelig voor lage temperaturen.

Aangezien de AED pas werkt in combinatie met elektroden en batterijen, is het dus erg belangrijk om de AED gedurende een lange vorstperiode naar binnen te halen. Enige alternatief is om de AED op te hangen in een AED kast die speciaal geschikt is voor buiten gebruik, doordat er een verwarmingssysteem in is geplaatst, zoals deze Wandkasten voor buitengebruik.