Verplichte reanimatieles voor mbo’ers

De Nederlandse Reanimatiestichting vindt dat alle mbo-studenten in Nederland reanimatieles moeten krijgen, dat meldt het AD vandaag. Dat zou volgens de stichting de kans op overleven bij een hartaanval aanzienlijk moeten verhogen, van 23 procent nu naar zo’n 50 tot 70 procent.

 

De studenten van ROC Mondriaan in Den Haag krijgen dit jaar al reanimatielessen. Het gaat om duizend leerlingen. Volgend jaar komen daar nog eens zevenduizend leerlingen bij. De Haagse onderwijsinstelling beleeft daarmee een primeur: nergens anders in Europa behoort een cursus hartmassage tot het vaste lespakket.

Jaarlijks krijgen zo’n 16.500 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Volgens de gegevens van de Nederlandse Reanimatiestichting is de overlevingskans op dit moment gemiddeld 23 procent. Met de verplichte reanimatiecursus op het mbo moet dit stijgen naar 50 tot 70 procent, dat zijn duizenden levens per jaar die worden gered.

‘Elk jaar studeren er in Nederland zo’n 500.000 studenten aan een ROC. Zij vinden meestal een baan op plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Denk aan de horeca, sport, welzijn en zorg. Daarom richten we ons bewust op deze doelgroep,’ zegt Jacques van Doezum, directeur van de Nederlandse Reanimatiestichting in het AD. ‘Onze ambitie is dat er over een paar jaar overal iemand aanwezig is die de levensreddende handelingen kan uitvoeren.’