Gebruik AED verdubbelt kans bij hartstilstand

AMSTERDAM – Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) verdubbelt de overlevingskans na een hartstilstand. De overlevingskans na een plotse hartstilstand is sinds de AED op tal van plaatsen beschikbaar is, gestegen van 9 naar 17 procent. Dat heeft onderzoeker Jocelyn Berdowski van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vastgesteld in een onderzoek naar de keten van hulpverlening bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis.

Berdowski promoveert deze maand op haar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. Met een AED kunnen ook niet-medici iemand wiens hart stilstaat een schok geven, zodat de hartslag weer op gang komt. Volgens Berdowski is het heel belangrijk dat een meldkamercentralist, die het telefoontje naar 112 opvangt, een hartstilstand meteen herkent. Dat bleek in 70 procent van de gevallen overigens ook zo te zijn. Als de centralist meteen weet waar het om gaat, is de kans op overleven 14 procent, maar als dat niet duidelijk is, daalt de overlevingskans naar 5 procent. De helft van de pati