AED kan niet tegen strenge vorst (schokkende foto’s)

De afgelopen dagen is in diverse Wegener dagbladen het volgende bericht verschenen:

Reanimatietoestellen (AED-apparaten) die buiten hangen, hebben last van de extreme weersomstandigheden. Bevroren elektroden en een lage accuspanning als gevolg van de strenge vorst zorgen ervoor dat de draagbare reanimatietoestellen niet goed functioneren. Medisol, marktleider in de verkoop van AED’s binnen Nederland, raadt klanten met klem aan het apparaat naar binnen te halen of in een verwarmde AED-kast te plaatsen. (Bron: o.a. De Gelderlander, 7 februari)

Veel AED’s in Nederland hangen binnen, of zijn buiten geplaatst in een verwarmde buitenkast, maar er hangen naar schatting ook nog enkele honderden AED’s buiten in een onverwarmde wandkast. Juist in deze perioden van strenge vorst kan dat funest zijn voor het goede functioneren van de AED: De batterijspanning van een AED daalt aanzienlijk bij lage temperaturen, en ook de elektroden kunnen minder goed functioneren nadat de temperatuur onder de 0 graden is geweest.

Een kleine greep van AED’s zoals u ze tegen kunt komen na een strenge winter:

Wilt u dit soort situaties voorkomen, dan benadrukken we graag nogmaals de noodzaak van een goede buitenkast, indien de AED buiten komt te hangen. Sinds 2004 hebben we onderzoek gedaan naar een heel scala aan kasten uit diverse landen, maar na jaren van oriënteren voldoen alleen de AIVIA kasten aan onze eisen:

You May Also Like

Shares