Ford ontwikkelt autostoel met hartstilstand-detectie

Na allerlei assistentie- en detectiesystemen voor rijstroken, verkeersborden en medeweggebruikers richt Ford zich nu op de bestuurder. Het merk heeft een stoel met hartmonitor in ontwikkeling die een ongeval door hartfalen van de bestuurder moet voorkomen.

Volgens Ford wordt te weinig stil gestaan bij ongelukken ‘veroorzaakt’ door hartfalen van de bestuurder. Technici van het Europese researchcentrum van Ford werken samen met de Rheinisch-Westfälische Technische Hochschule van de universiteit van Aken aan het vinden van een oplossing. Die oplossing zou een speciaal type stoel met hartmonitor zijn.

Het prototype van de Ford-stoel maakt gebruik van elektro-cardiografische (ECG) technologie waarmee de elektrische impulsen van het hart in de gaten worden gehouden. Bij een onregelmatige hartslag waarschuwt het systeem onmiddellijk dat de bestuurder een doktor moet raadplegen omdat hij mogelijk een hartaanval of andersoortige cardiovasculaire problemen heeft. Ook zou het kunnen worden gebruikt om de symptomen van andere aandoeningen te signaleren, zoals hoge bloeddruk. Bij het maken van een normale ECG-scan moet er op verschillende plekken op het lichaam een metalen elektrode op de huid worden bevestigd. In de ECG-stoel van Ford zijn zes sensoren ingebouwd die door de kleding heen kunnen volgen hoe het hart zich gedraagt.

Ford test het prototype stoel ook om erachter te komen hoe het systeem zou kunnen samenwerken met andere, bestaande geavanceerde systemen om bestuurders te waarschuwen de auto langs de kant te zetten en medische hulp in te schakelen, eventueel door een noodoproep te verzenden aan de hulpdiensten. Ook wordt gekeken of de bestaande veiligheidssystemen zoals rijstrookdetectie, en Active City Stop kunnen worden gecombineerd met de ‘ECG-stoel’.

Bron: AutoVandaag

You May Also Like

Shares