Prijsstijgingen in de AED-markt verwacht

In tegenstelling tot wat algemeen werd aangenomen, ziet het er nu naar uit dat er op termijn prijsstijgingen zijn te verwachten van AEDs die verkocht worden in de VS. Oorzaak hiervan is een uitspraak van de FDA, de Amerikaanse Food en Drug Administration. De FDA ziet al jaren toe op de veiligheid van de medische apparaten in de VS, en staat bekend om haar strenge beleid.

Op 25 januari is er een bijeenkomst geweest, waarin besloten is dat AEDs blijven vallen in de hoogtse veiligheidscategorie III. In tegenstelling tot andere medische apparaten werden AEDs toegelaten op de markt met een zogenaamde 510(k) procedure, die eigenlijk hoort bij klasse II apparaten. De FDA gaat de strenge eisen voor klasse III apparaten nu ook toepassen op AEDs. E.e.a. houdt in dat de eisen die gesteld worden aan AED-fabrikanten veel hoger worden. De verwachting van de aanwezige fabrikanten is dat hierdoor de produktie- en ontwikkelingskosten veel hoger worden, waardoor prijsstijgingen onvermijdelijk zullen zijn.

AEDs die vallen onder deze regelgeving zijn Cardiac Science, CU Medical, Defibtech, Heartsine, Philips, Physio-control (Medtronic) en Zoll.

Vooralsnog is nog niet duidelijk welke consequenties deze beslissing van de FDA heeft op de prijzen op korte termijn en op AEDs van fabrikanten die niet vallen onder de FDA-wetgeving, zoals Primedic, Schiller en Weinmann.

You May Also Like

Shares