AEDs nog vaak in onverwarmde buitenkasten

Ook dit jaar komen we met regelmaat weer AEDs tegen die in storing staan door elektroden die bevroren zijn geweest of door een lage accuspanning. Oorzaak: Nog steeds worden veel AEDs in een onverwarmde buitenkast geplaatst. Evenals vorige jaren, proberen we steeds opnieuw onze klanten er van te overtuigen dat een AED beslist niet buiten opgehangen kan worden in een AED kast die niet is voorzien van een verwarming!

De afgelopen jaren is hier steeds verwarring over ontstaan, en dit werd mede veroorzaakt door het feit dat enkele leveranciers van AEDs lang hebben beweerd dat “hun” AED prima tegen vorst zou kunnen. Helaas hebben de afgelopen strenge winters anders uitgewezen…

De meeste AEDs kunnen op zich prima tegen vorst, het probleem zit ‘m in 2 essentiële onderdelen: De elektroden en de batterij.

  • Elektroden bevatten een speciale laag die de stroom moet geleiden door de huid heen: Deze laag is zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen, en moet daarom altijd vorstvrij blijven. Ook als de elektroden na een vorstperiode weer op temperatuur komen, kan de functionaliteit van de elektroden inmiddels verstoord zijn. De elektroden blijven dan beschadigd, terwijl er uiterlijk niets aan te zien is!
  • Alle AEDs die momenteel verkrijgbaar zijn worden standaard geleverd met een Lithiumbatterij. Dit type batterij heeft een hoge capaciteit, blijft gedurende een lange periode op spanning, maar kan helaas erg slecht tegen vorst. Vergelijk het met de batterij van een mobiele telefoon, die is ook van het zelfde type, en erg gevoelig voor lage temperaturen.

Aangezien de AED pas werkt in combinatie met elektroden en batterijen, is het dus erg belangrijk om de AED gedurende een lange vorstperiode naar binnen te halen. Enige alternatief is om de AED op te hangen in een AEDkast die speciaal geschikt is voor buitengebruik, doordat er een verwarmingssysteem in is geplaatst, zoals de AIVIA Buitenkast Standaard en de AIVIA Buitenkast Extra met Pincode Slot

You May Also Like

Shares