BTW-regelgeving rondom AEDs verduidelijkt

De afgelopen jaren is er veel onduidelijkheid geweest rondom de te hanteren BTW-percentages van AEDs en AED gerelateerde artikelen. Zo gebruikte de AEDwinkel de tarieven zoals deze overeengekomen waren met de Belastinginspecteur ZuidWest, terwijl in andere regio’s andere BTW-percentages werden gehanteerd, al dan niet gebaseerd op officiële regelgeving.

De Staatssecretaris van Financiën heeft nu eindelijk een einde gemaakt aan de onduidelijkheid, en een toelichting gegeven op hoe de BTW-tarieven moeten worden gehanteerd. Deze toelichting is onlangs gepubliceerd in de Staatscourant als Besluit van de Staatssecretaris van Financiën de omzetbelasting, in het bijzonder de toelichting Tabel I.

Hier treft u de betreffende tekst over AEDs in paragraaf 7.2. – Spiersimulatoren:

“Een AED (automatische externe defibrillator) is aan te merken als een hart- en spierstimulator als bedoeld in deze post. Benodigdheden die nodig zijn voor de werking van het apparaat (zoals verbruiks- en vervangingsonderdelen die specifiek zijn bestemd voor de AED) volgen het tarief van de AED. Overige apart of meegeleverde goederen en accessoires die niet direct de werking van het apparaat beïnvloeden (zoals ophangkasten, beugels, tassen, oefensets) vallen niet onder de post. Ook AED-trainingsapparaten vallen niet onder de post.”

In de praktijk komt dit op de volgende BTW-percentages neer:

  • AEDs 6%
  • AED batterijen (met uitzondering van de 9 Voltbatterij van Defibtech en de batterijen voor de Zoll AED Plus): 6%
  • AED elektroden: 6%
  • Baby/kindsleutel voor de Heartstart FRx en de kinderadapter voor de Welch Allyn AED: 6%
  • Alle overige accessoires zoals tassen, beugels, kasten, rescuekits, stickers etc: 19%
  • AED trainingsunits en trainingselektroden: 19%

 De AEDwinkel heeft inmiddels alle BTW-tarieven aangepast aan deze toelichting.

You May Also Like

Shares