Diefstal maakt hartapparaten ontoegankelijk

Brabant wordt geteisterd door dieven die het gemunt hebben op de automatische externe defibrillatoren (AED’s). In het dorp Odiliapeel werden er vijf gestolen. Ook in Sint Anthonis en in de gemeente Woensdrecht werden tientallen defibrillatoren door onbekenden weggehaald.

De laatste gemeente besloot daarop de overige 37 hartapparaten van de straat te halen. Deze zijn nu niet meer 24 uur per dag toegankelijk. ‘Tot de diefstallengolf voorbij is’, aldus een gemeentewoordvoerder.

Een slechte zaak vindt Pieter Joziasse. Hij is dealer in AED’s en heeft als ambulancemedewerker ervaring met de apparaten. ’Brandblussers zet je toch ook niet achter slot en grendel?’, zegt hij. Joziasse pleit voor de kasten die makkelijk open te maken zijn, precies die kasten waaruit de AED’s in Woensdrecht zijn gestolen.

‘Sommige kasten werken met een pincode of een sleutelsysteem, maar daar kunnen alleen vrijwilligers bij. De AED moet voor iedereen toegankelijk zijn. Als ik in een winkelcentrum loop en iemand krijgt een hartstilstand dan gaat er tijd verloren als ik op een vrijwilliger moet wachten. En wie kan garanderen dat de vrijwilliger in een stresssituatie de pincode niet vergeet?’

Het open systeem is dan wel dief-stalgevoelig, maar dat blijkt niet uit de cijfers. Voordat de golf van diefstallen in Brabant begon, werden in Nederland maar vijf tot tien apparaten per jaar gestolen.

De Stichting AED Bergen op Zoom baalt enorm van de diefstallen, ze wilde net de knoop doorhakken over de koop van AED’s. De stichting had kasten zonder slot op het oog, maar twijfelt daar nu over. ‘Het heeft voor ons prioriteit dat de kasten beschikbaar zijn voor iedereen. Door de toename van diefstallen in Brabant hebben we er nu discussie over binnen de stichting. Het is een duivels dilemma, want leg het maar eens uit aan een sponsor als zo’n ding wordt gestolen’, aldus penningmeester Kees Bijl.

Hoeveel apparaten in Nederland hangen is onduidelijk. Schattingen lopen van 40.000 tot 50.000. Door de campagne ‘6 minuten’, bedoeld om de overlevingskans van iemand met een hartstilstand te vergoten, is er nog meer aandacht voor het apparaat. Steeds meer gemeenten plaatsen AED’s in wijken of geven daarvoor geld aan lokale stichtingen.

Paul Taal, van UMCG Ambulancezorg, hekelt het beleid van sommige gemeenten. ‘Er zijn gemeenten die geld geven aan sportclubs voor een apparaat in de kantine; die zijn vaak beperkt open. Als er ’s nachts iets gebeurt, zit de deur op slot.’

Volgens Ton Gorgels, cardioloog van het academisch ziekenhuis Maastricht, schiet de AED zijn doel voorbij als het apparaat niet 24 uur toegankelijk is.

Het is moeilijk de gestolen defibrillatoren te verhandelen. Omdat onderhoud belangrijk is en er regelmatig software updates zijn, worden de AED’s wereldwijd geregistreerd door de leveranciers. ‘Door de goede database valt het op als een Nederlandse AED onderhouden moet worden in Polen. Ook gestolen AED’s worden daarin bijgehouden’, aldus Joziasse. ‘Daar hebben de dieven zich waarschijnlijk flink op verkeken.’

Bron: DePers.nl (tekst en afbeelding)

You May Also Like

Shares